Se for deg dette: et uordnet, lyrisk kaleidoskop av nordisk mytologi, okkulte folkeeventyr og ‹‹sataniske romvikinger››, akkompagnert av black metal-drevne, pønkete rock´n´roll-låter.

Det kunne fort vekk vært en kult-serie på kabel-tv, men det er KVELERTAKs tredje fullengder, Nattesferd [Roadrunner Records]. Det som binder albumets ni låter sammen, og som også forblir bandets visittkort, er uforutsigbarhet.

Den norske sekstetten, bestående av Erlend Hjelvik [vokal], Bjarte Lund Rolland [gitar], Vidar Landa [gitar, piano], Maciek Ofstad [gitar, vokal], Marvin Nygaard [bass] og Kjetil Gjermundrød [trommer] – har markert seg som et av heavy-musikkens mest bejublede band.

Rolling Stone plassere bandets forrige ofring, Meir, som #2 på listen deres over de ‹‹20 beste metal-albumene i 2013››, og de beskrev Nattesferd som et av de ‹‹25 albumene det er knyttet høyest forventninger til i 2016››. Pitchfork, Spin, The Quietus, Decibel, BBC Music m. fl. har lovprist albumet.

Da de varmet opp på en utsolgt Foo Fighters-konsert i Norge, overrasket rockelegenden Dave Grohl dem med deres første norske gull-album for debuten fra 2011. De har nå turnért med både Metallica, Slayer, Mastodon, Gojira og Anthrax, og de har opparbeidet seg en trofast fanskare underveis.

‹‹Vi skrev mer som en gruppe››, sier Bjarte. ‹‹Alle bidro med noe, og vi gikk løs på oppgaven mer som et band enn vi har gjort noen gang tidligere – både med tanke på materialet og med tanke på konsertene.››

‹‹Denne gangen ble det mye mer eksperimentering››, sier Erlend. ‹‹På de to siste albumene var det Bjarte som skrev det meste av låtene. Nå føltes det som at hele bandet var mer involvert. Og det var noe vi hadde lyst til å gjøre. Det var meningen at vi skulle gjort det på det forrige albumet også, men vi hadde ikke så mye tid. Denne gangen var skriveprosessen mye mer avslappet og fri. Det ble levende og naturlig. For aller første gang fokuserte vi virkelig på å skulle høres ut slik vi gjør fra scenen i studio. Derfor spilte vi inn plata live. Vi vil at det skal være uforutsigbart.››

Etter at de kom hjem fra turné-maratonet med Meir i 2015, bunkret de seg inne i øvelseslokalet for å skrive. Tidlig i 2016 gikk de inn i Amper Tone Studio i Oslo med produsent Nick Terry [The Libertines, Turbonegro].

‹‹Vi spilte faktisk inn med trommer, bass og tre gitarer på en gang››, forteller Bjarte. ‹‹Det føltes frigjørende. Vi spilte inn låtene på tre uker, og Nick mikset og mastret i studioet sitt.››

Til syvende og sist er det som at Nattesferd tilbyr deg en flukt.

‹‹Jeg håper publikum føler det på samme måte som oss når vi spiller en konsert. Jeg håper at hva det enn er du tenker på, forsvinner fra tankene dine når du hører på oss. Det er derfor vi gjør dette her››, avslutter Erlend.